RetreatCover

Από το τριήμερο ανδρών 2022

Ολοκληρώθηκε το κατασκηνωτικό τριήμερο ανδρών που διοργανώθηκε στη Θεοσκέπαστη από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022, αφιερωμένο στην μνήμη του αγίου ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης. Στη συμπλήρωση 100 χρόνων από το φρικτό του μαρτύριο στα χέρια των τουρκικού όχλου, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον λέοντα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού που διακρίθηκε για τον ηρωισμό του, την παντοία μέριμνα για τους υπόδουλους Έλληνες και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα ιστορικά γεγονότα των ετών 1902-1922.

Οι γλαφυρές διηγήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του ιεροκήρυκα σ.π. Μιχαήλ Σαντοριναίου, του ιστορικού Δημήτρη Παπαδόπουλου και του νομικού-θεολόγου Ηλία Κορκόντζιλα ανέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία το μαρτυρικό φρόνημα με το οποίο ο Άγιος πορεύθηκε εξαρχής και το οποίο επισφράγισε με την ένδοξη θυσία του δίπλα στο ποίμνιό του.

Το πρωί της Κυριακής τελέσαμε την ασματική ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου, των άλλων ιερομαρτύρων αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και όλων των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ψάλθηκε ειδική επιμνημόσυνη δέηση υπέρ όλων των αδίκως σφαγιασθέντων, ενώ τέθηκε σε προσκύνηση λείψανο της Αγίας Φωτεινής, φωτίστριας και πολιούχου της Σμύρνης.

Το παρών στο επίσημο γεύμα της Κυριακής έδωσε ο εντιμότατος Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και οι συγγενείς του Αγίου Χρυσοστόμου οικογένεια Γκικόγλη από τη Νέα Τρίγλια.

Οι ηχογραφήσεις των έγκριτων ομιλητών θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμες στον ιστότοπό μας:

Μοιραστείτε το!