Εθελοντική Αιμοδοσία

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου

Το απόγευμα της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, στις 17.30, διοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία στο Κεντρικό Εντευκτήριο, για την τράπεζα αίματος της “Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης”, φοιτητικού τομέα του Συλλόγου μας, η οποία τηρείται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, με μεγάλη προσφορά, καθώς έχει εξυπηρετήσει πολλούς αδελφούς μας σε δύσκολες στιγμές.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας, άνδρες και γυναίκες, που είναι υγιείς, να συμμετάσχουν προσφέροντας μία μονάδα αίματος για τους αδελφούς μας που το έχουν ανάγκη. Οι αιμοληψίες θα περατωθούν στις 20.30.

Για τη διευκόλυνση της ροής της αιμοδοσίας και για την αποφυγή συνωστισμού, δεν είναι απαραίτητο αλλά συστήνεται να προγραμματίσετε ένα ραντεβού (δείτε παρακάτω).

Συχνές ερωτήσεις

Το αίμα αποτελεί το σπουδαιότερο βιολογικό μας υγρό. Οι ανάγκες για αίμα αυξάνονται συνεχώς, ενώ η παραγωγή του με τεχνικά μέσα είναι προς το παρόν αδύνατη. Μοναδική πηγή λοιπόν αποτελεί ο άνθρωπος.

Όχι. Η αιμοδοσία ολικού αίματος είναι μια διαδικασία απλή, σχετικά ανώδυνη και γρήγορη (περίπου 10 λεπτά). Από κάθε αιμοδοσία μπορούν να παρασκευαστούν μία μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών, μία μονάδα αιμοπεταλίων και μία μονάδα πλάσματος (FFP). Έτσι, η προσφορά σου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες έως και τριών διαφορετικών ασθενών.

Αίμα μπορεί να δώσει κάθε υγιές άτομο, ηλικίας 18 έως 65 ετών, αρκεί να έχει φυσιολογική όψη, ήρεμη ψυχολογία, φυσιολογική αρτηριακή πίεση και φυσιολογικές σφύξεις και να αισθάνεται τελείως καλά την ημέρα και ώρα της αιμοδοσίας.

Κάθε υγιής άνθρωπος μπορεί να προσφέρει μία μονάδα ολικού αίματος, αφού περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες από την προηγούμενη αιμοδοσία.

  • Οι άνδρες μπορούν να προσφέρουν αίμα 4 φορές ετησίως.
  • Οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές ετησίως, ή 3-4 φορές ετησίως μετά την εμμηνόπαυση.

Δεν επιτρέπεται να δώσουν αίμα άτομα που:

  • έχουν αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη για τον οποίο λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη, σοβαρές αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ.,
  • παίρνουν φάρμακα για χρόνια προβλήματα υγείας.
  • εμφάνισαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες συμπτώματα λοίμωξης (βήχα, καταρροή, πυρετό, διάρροια, πονόλαιμο κ.λπ. λόγω ίωσης ή από μικρόβιο) ή έχουν στο περιβάλλον τους (σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο) άτομο με τέτοια συμπτώματα,
  • έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, βιοψία, γαστροσκόπηση κ.λπ. το τελευταίο τετράμηνο, 
  • έχουν έμμηνη ρύση την ημέρα της αιμοδοσίας, ή εγκυμονούσαν το τελευταίο εξάμηνο.
  • νοσούν ή έχουν την υποψία ότι έχουν μολυνθεί από Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, τον ιό του AIDS, HTLV ή σύφιλη.

Πριν την αιμοδοσία θα πρέπει:

  • να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ,
  • να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες την προηγούμενη νύχτα,
  • να έχουν περάσει 3 ώρες από ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα, στο οποίο μπορείτε να φάτε και να πιείτε οτιδήποτε εκτός από αλκοόλ,
  • να είστε ξεκούραστος
  • να έχετε καταναλώσει 2-3 ποτήρια υγρά το τελευταίο δίωρο

Αν έχετε νοσήσει από COVID-19, πρέπει να έχει παρέλθει ένας μήνας από τα τελευταία συμπτώματα.

Αν έχετε έρθει σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα, πρέπει να έχουν περάσει 14 μέρες.

Αν εμβολιαστήκατε και δεν παρουσιάσατε κανένα σύμπτωμα, μπορείτε να δώσετε αίμα 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό σας.

Αν μετά τον εμβολιασμό είχατε κάποιο σύμπτωμα, πρέπει να περάσει μία βδομάδα από το πέρας των συμπτωμάτων.

Προγραμματισμός προσέλευσης

Για τη δική σας διευκόλυνση, παρακαλούμε, προγραμματίστε την προσέλευσή σας.