Φοιτητικός Τομέας

Τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μας είναι τα χρόνια που ολοκληρώνουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, των επιλογών μας για τη ζωή και της χριστιανικής μας υπόστασης. Είναι τα χρόνια στα οποία θα κληθούμε να δώσουμε τους πρώτους μας χριστιανικούς αγώνες μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ανταγωνιστικό από αυτό του σχολείου, να αναπτύξουμε τοις πράγμασι την ανεξαρτησία μας και να επιλέξουμε τον Χριστό σαν Κύριο όλης της υπόλοιπης ζωής μας.

Στον όμορφο αυτό και συνάμα ηρωικό αγώνα που κάνεις μέσα σε μια κοινωνία εχθρική για να ζήσεις σαν πραγματικός Χριστιανός, δεν είσαι μόνος. Έχεις τον ουρανό ολόκληρο που δεν στέκει απλά σαν θεατής αλλά σε συντρέχει και σε ενισχύει. Έχεις όμως και εκατοντάδες άλλους νέους και νέες που θέλουν επίσης να ζήσουν σαν Χριστιανοί και να κάνουν τον Χριστό το επίκεντρο της ζωής τους.

Αυτή είναι η “Χριστιανική Φοιτητική Δράση“, ο Φοιτητικός Τομέας του Συλλόγου μας, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την Ορθόδοξη καλλιέργεια και συναναστροφή για νέους και νέες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Πρωταρχική δραστηριότητα του Φοιτητικού Τομέα είναι οι Κύκλοι Μελέτης της Αγίας Γραφής, οι συναντήσεις των οποίων πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους κάθε Κυριακή απόγευμα. Στους Κύκλους μελετούμε διεξοδικά ένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης και με τη βοήθεια του κυκλάρχη μας (ενός έμπειρου, δηλαδή, μελετητή της Αγίας Γραφής και εργάτη του χριστιανικού έργου) επιχειρούμε να κατανοήσουμε το ιστορικό πλαίσιο, το βαθύτερο νόημα και την πρακτική εφαρμογή των ιερών κειμένων για την καθημερινή μας ζωή. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε μικρές ομάδες ανάλογα με το έτος σπουδών ή την ηλικία των συμμετεχόντων, ξεχωριστά για αγόρια και κορίτσια.

Επιμορφωτικά λειτουργούν και οι οικοδομητικές διαλέξεις που δίνονται για τους νέους και τις νέες της “Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης” καθ’ όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους από καταξιωμένους ομιλητές που προσεγγίζουν θέματα κατηχητικά, επιστημονικά και ιστορικά.

Όμως, ο Φοιτητικός Τομέας του Συλλόγου Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Δράσης “Ο Μέγας Βασίλειος” δεν μπορεί παρά να δρα και αυτός ιεραποστολικά. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε τακτικά να υλοποιούμε ομαδικές παρεμβάσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα της Θεσσαλονίκης μας και να μοιραζόμαστε με τους συμφοιτητές μας το μήνυμα της ενανθρώπισης του Θεού και της πρόσκλησης που Αυτός μας απευθύνει για την σωτηρία μας. Μια μικρή ανακοίνωση στα αμφιθέατρα, ένα φυλλάδιο με ωφέλιμα μηνύματα και στοιχεία για τις δραστηριότητές μας, ένα τραπεζάκι στην είσοδο της σχολής για όσους θελήσουν να μας αναζητήσουν και, φυσικά, η διάδοση του περιοδικού “Η Δράση μας” γίνονται η διακριτική αύρα που φιλοδοξεί να μεταφέρει το κάλεσμα του Χριστού στις ψυχές. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που ήρθαν στον Σύλλογό μας επειδή μάς συνάντησαν σε μία τέτοια εξόρμηση, ούτε αυτοί που έτσι αποφάσισαν να έρθουν στον Χριστό και στην Εκκλησία.

Τακτικά, διοργανώνουμε και λειτουργικές ευκαιρίες για τους νέους και τις νέες του Συλλόγου μας, όπως συνεκκλησιασμούς, βραδινές Θείες Λειτουργίες, Απόδειπνα και Παρακλήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουμε να αγαπάμε τις ακολουθίες της Εκκλησίας μας, να προσευχόμαστε και να λατρεύουμε τον Κύριό μας, χωρίς την χάρη του οποίου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Και επειδή η “Δράση” είναι παρέα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ημερήσιες ή και πενταήμερες εκδρομές σε προορισμούς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που μας ταξιδεύουν σε μέρη φυσικού κάλλους, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας, συσφίγγουν τις φιλίες μας, αναπτερώνουν τις ψυχές μας και επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι είμαστε αδελφοί.

Επιπλέον, ο Φοιτητικός μας Τομέας συνεργάζεται με τη Συντονιστική Επιτροπή Ορθοδόξων Χριστιανών Φοιτητών, η οποία διοργανώνει τους αγιασμούς για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και την ετήσια εκδήλωση στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών προς τιμή των πανεπιστημιακών διδασκάλων.

Αυτή είναι η “Χριστιανική Φοιτητική Δράση”, μία πρόσκληση να γνωρίσουμε τον Χριστό, να τον εμπιστευτούμε και να του παραδώσουμε τη ζωή μας. Ας μην κλείσουμε τα αφτιά μας, ας μην αφήσουμε την πρόσκληση αναπάντητη.