Μαθητικός Τομέας

Πρώτιστο μέλημα και αναπόσπαστο πεδίο του ιεραποστολικού ενδιαφέροντος του Συλλόγου “Ο Μέγας Βασίλειος” αποτελούν τα παιδιά μας. Η κατήχηση και η εισαγωγή των αγαπημένων μας παιδιών στην Ορθόδοξη χριστιανική πνευματικότητα είναι ένα έργο, στο οποίο προσπαθεί να συνεισφέρει ο Σύλλογός μας μέσα από τον μαθητικό του τομέα.

Mε κλάδους τα “Χελιδόνια του Χριστού” για τις ηλικίες 6-12 ετών και τους “Χαρούμενους Αγωνιστές” για τις ηλικίες 12-18 ετών, ο Μαθητικός Τομέας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο, διεξοδικό, ουσιαστικό αλλά και ευχάριστο πρόγραμμα κατήχησης 12 ετών, μέσα από το οποίο τα παιδιά μας διδάσκονται την Αγία Γραφή, γνωρίζουν το θέλημα του Θεού και μαθαίνουν να αγαπούν τον Χριστό μας, αναγνωρίζοντάς τον ως Κύριο της ζωής τους. Το πρόγραμμα σπουδών ανανεώνεται κάθε χρόνο, ώστε να μπορεί να πετυχαίνει το στόχο του ανταποκρινόμενο στις παραστάσεις και στους προβληματισμούς των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω συμμετοχής σε μικρές ομάδες οργανωμένες ανά τάξη, που υπό την καθοδήγηση καταρτισμένων στελεχών προσεγγίζουν ιστορίες από την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη, τους βίους των αγίων και την ιστορία της Εκκλησίας μας, αποκτώντας κάθε φορά και τα απαραίτητα διδάγματα για την καθημερινή ζωή των παιδιών. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον αγνής φιλίας και με τη συνοδεία τραγουδιών και ομαδικού παιχνιδιού. Αγόρια και κορίτσια οργανώνονται σε ξεχωριστές ομάδες, οι οποίοι συναντιούνται κάθε εβδομάδα για εννέα μήνες τον χρόνο.

Παράλληλα, το πρόγραμμα συνδυάζεται με λειτουργικές ευκαιρίες, κατά τις οποίες οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας τελούνται αποκλειστικά για τα παιδιά των χριστιανικών ομάδων, ώστε να τα βοηθήσουν να εισαχθούν ευκολότερα στον μυστηριακό χώρο της Ορθοδοξίας.

Δεν λείπουν όμως και οι ημερήσιες εκδρομές (ή και τριήμερες για τα μεγαλύτερα παιδιά) σε προορισμούς πανέμορφους και με ένα πρόγραμμα γεμάτο κέφι, παιχνίδι, ωφέλιμες διηγήσεις και άφθονο χρόνο για καλή παρέα.

Πριν από τα Χριστούγεννα και τις εθνικές εορτές διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του αλλά και μέσω της έκτης τέχνης να προσφέρει στους φίλους του συγκινήσεις και διδάγματα.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οργανώνονται πρωταθλήματα πινγκ-πονγκ, επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μαθήματα χειροτεχνίας, μαθήματα χορωδιακής μουσικής, ενώ δεν λείπουν και οι αθλητικές συναντήσεις. Εδώ και δέκα χρόνια, ο μαθητικός τομέας του Συλλόγου μας συμμετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αλλά και στο πρωτάθλημα στίβου της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με πολύ καλές εμφανίσεις.

Και φυσικά, όλα αυτά απογειώνονται και ολοκληρώνονται κάθε καλοκαίρι στην πανέμορφη κατασκήνωσή μας στην Καλάνδρα Χαλκιδικής!

Ένα πρόγραμμα παραδοσιακό και πρωτοπόρο, ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από τις αιώνιες αλήθειες αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο, μα πάνω από όλα ένα πρόγραμμα ουσιαστικής εκκλησιαστικής παιδείας και καλλιέργειας για τα παιδιά του 21ου αιώνα.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις:

Για αγόρια

  • Στο κεντρικό εντευκτήριο (Αλεξάνδρου Σβώλου 42), κάθε Κυριακή στις 5 μ.μ., για όλες τις ηλικίες
  • Στο εντευκτήριο της Ηλιούπολης (Πολυτεχνείου 43, Σταυρούπολη), κάθε Κυριακή στις 3 μ.μ. για όλες τις ηλικίες

Για κορίτσια

  • Στο εντευκτήριο της Αγίας Ανυσίας (Νικηφόρου Φωκά 29), κάθε Κυριακή στις 4.30 μ.μ. για όλες τις ηλικίες
  • Στο εντευκτήριο της Ηλιούπολης (Πολυτεχνείου 43, Σταυρούπολη)
    • κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι για ηλικίες 6-12 ετών
    • κάθε Σάββατο στις 4 μ.μ. για ηλικίες 13-15 ετών