Επιστημονικός Τομέας

Από τα εφηβικά και φοιτητικά μας χρόνια, ακούμε διάφορους να φωνασκούν για την αντίθεση Χριστιανισμού και επιστήμης, για χωρισμό Εκκλησίας και κράτους, για αποκλεισμό του Χριστιανισμού από την εκπαίδευση και από την δημόσια σφαίρα. Ο Σύλλογός μας επιθυμώντας να τοποθετηθεί τεκμηριωμένα και να συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο που διεξάγεται στην κοινωνία μας εδώ και πολλές δεκαετίες, συνέστησε τον “Τομέα Επιστημόνων“, που απευθύνεται σε πτυχιούχους πανεπιστημιακών σχολών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο.

Ο Επιστημονικός Τομέας του Συλλόγου μας έχει σαν στόχο να διαδώσει την μαρτυρία του Χριστού μέσα στην επιστημονική κοινότητα, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ορθόδοξων Χριστιανών πολιτών στη χώρα και να αναδείξει την πολιτισμική πρόταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Επιστημονικός Τομέας διοργανώνει διαλέξεις, ημερίδες και στρογγυλές τράπεζες για τη μελέτη επίκαιρων επιστημονικών, ιστορικών και κοινωνικών θεμάτων μέσα από τη σκοπιά και την οπτική της Ορθόδοξης πίστης μας. Τέτοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε μήνα στην αίθουσα του Συλλόγου στο κεντρικό εντευκτήριο.

Κορυφαία δραστηριότητα όλου του έτους αποτελεί, βέβαια, το Παιδαγωγικό Συνέδριο του Συλλόγου που πραγματοποιείται ανελλιπώς στη Θεσσαλονίκη στις 3 ή 4 Ιανουαρίου, επί 58 συναπτά χρόνια. Το συνέδριο εστιάζει σε θέματα που απασχολούν τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς με έμφαση σε ζητήματα και προβληματικές που εντοπίζονται μέσα στην σχολική τάξη, με σκοπό την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυσή τους για την εκπλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης και υψηλής τους αποστολής.

Παράλληλα, ο Επιστημονικός Τομέας του Συλλόγου συνεργάζεται με άλλα Ορθόδοξα Χριστιανικά σωματεία της πόλης μας για την συνδιοργάνωση παρεμβάσεων για επίκαιρα ζητήματα μεγάλης σημασίας. Έτσι έχει συμμετάσχει στην οργάνωση ημερίδων αλλά και στην προετοιμασία των μαζικών συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό και για τις Ταυτότητες.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες του Επιστημονικού Τομέα, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.